Zelenina a ovocie

Obsah vitamínu K v zelenine

Listová a hlúbová zelenina (predovšetkým petržlenová vňať, hlávková kapusta, ružičkový kel, žerucha, špenát, bazalka, cibuľová vňať, pažítka, brokolica, špargľa, ľadový a hlávkový šalát a kapusta) obsahuje vysoké množstvo vitamínu K, ktoré môže kolísať, pretože obsah vitamínu K v zelenine závisí od podmienok jej pestovania. Pri konzumácii je vždy nutné zohľadniť aj množstvo zeleniny, ktoré použijete na prípravu jedla. 100 g petržlenovej vňate a bazalky obsahuje veľa vitamínu K, ale ich použitie na dochutenie jedál nepredstavuje problém, pretože na tieto účely sa používa minimálne množstvo, ktorému potom zodpovedá aj malé množstvo vitamínu K.
Rovnako tak jeden list hlávkového šalátu na ozdobenie jedla zvýši celkový príjem vitamínu K len v minimálnej miere.
Potraviny s vysokým, ale stabilným obsahom vitamínu K (olivy, červená repa) môže väčšina osôb do jedálnička v menšom množstve zaraďovať pravidelne. U niektorých osôb môže viesť príjem väčšieho množstva týchto potravín až k neúčinnosti warfarínu. Vtedy je nutné tieto potraviny vylúčiť.
Zeleninu so stredne vysokým obsahom vitamínu K (strukoviny, paradajky, papriky, uhorky, kaleráby a iná zelenina) sa odporúča zaraďovať do stravy pravidelne v množstve podľa vašich zvyklostí. Osvedčilo sa dodržiavanie týždenných rozpisov obľúbenej zeleniny.

Obsah vitamínu K v ovocí

Odporúča sa aspoň jeden kus ovocia denne. Väčšina ovocia má relatívne nízky obsah vitamínu K, preto je možné zaradiť ho do jedálnička aj vo väčšom množstve. Vyššie množstvo vitamínu K má napr. avokádo alebo kivi.

Tabuľka Obsah vitamínu K1 v potravinách uvádza vybrané potraviny v jedálničku s prehľadom hodnôt vitamínu K1. Tu si ich môžete prezrieť a vytlačiť.